خود سنجی یا ارزشیابی از خود
نظر همکاران معلم
کارپوشه
آثار علمی معلم (سیف،۱۳۸۹: ۹۰).
شاید پیچیدهترین نوع ارزشیابی، همین ارزشیابی کارکنان بهویژه ارزشیابی از کار معلمان است. علت پیچیدگی این روش ارزشیابی کم اعتباری و بیدقتی وسایل و روشهای اندازهگیری و سنجش مورداستفاده در این نوع ارزشیابی است، زیرا هیچیک از منابع اطلاعاتی پیشگفته اطلاعات دقیق و بیغرضانهای را که برای یک ارزشیابی سالم ضروری هستند به دست نمیدهد؛ بنابراین، متخصصان ارزشیابی معلم پیشنهاد میکنند برای اینکه ارزشیابی سالمتری از معلمان به عمل آید، باید از همهی منابع اطلاعاتی موجود دادههای لازم را به دست آورد و قضاوت نهایی را بر اساس ترکیبی از آنها انجام داد (سیف،۱۳۸۹: ۹۰).
۱۴-۲ انواع آزمون ها
آزمونهای پیشرفت تحصیلی دارای انواع مختلفی هستند. یک دستهبندی معروف از آنها شامل آزمونهای تشریحی یا انشایی، آزمونهای کوته پاسخ، آزمونهای صحیح و غلط و جور کردنی و آزمونهای چندگزینهای هست (فتوحی و همکاران،۱۳۸۹: ۷۸).
۱-۱۴-۲) آزمونهای تشریحی[۶۴] یا انشایی
آزمون تشریحی نوع غیرعینی (ذهنی) روشهای سنجش باز پاسخ یا پاسخ ساز هستند. بسته به آزادی عمل آزمونشونده در پاسخ دادن به سؤالها دو نوع آزمون تشریحی وجود دارند که یکی آزمون تشریحی گسترده پاسخ[۶۵] و دیگری آزمون تشریحی محدود پاسخ[۶۶] است (سیف،۱۳۹۰: ۵۹۹).
در آزمونهای تشریحی گسترده پاسخ، هیچگونه محدودیتی برای آزمونشونده منظور نمیشود و او عملاً آزاد است تا هر طور که مایل باشد پاسخ خود را بپروراند و سازمان دهد. آزمونشونده در پاسخ دادن به سؤالهای این نوع آزمون، هم ازلحاظ زمان پاسخدهی و هم از جهت مقدار پاسخ، آزادی کامل دارد. در آزمونهای تشریحی محدود پاسخ، آزمونشونده دردادن پاسخ به سؤالها آزادی کامل ندارد، بلکه صورت سؤال او را ملزم میسازد تا پاسخ خود را در چارچوب شرایطی خاص محدود کند. همچنین این سؤالها برای پاسخ آزمونشونده، هم ازلحاظ زمان پاسخدهی و هم ازنظر مقدار پاسخ، محدودیتهایی قائل میشوند (سیف،۱۳۸۹: ۱۵۵-۱۵۴).
۱-۱-۱۴-۲) محاسن و معایب آزمونهای تشریحی
صاحبنظران و متخصصان نظرهای موافق و مخالف زیادی نسبت به کاربرد آزمونهای تشریحی ابراز داشتهاند. مدافعان این نوع آزمونها محاسن آنها را به شرح زیر شمردهاند:
الف) تهیه این آزمونها از آزمونهای عینی آسانتر است؛
ب) این آزمونها توانایی پاسخ دادن به سؤالها را میسنجد نه توانایی انتخاب پاسخها را؛
ج) موقعیتهای واقعیتری را به آزمونشوندگان عرضه میکند.
ولی علیرغم محاسن این نوع آزمونها، معایبی هم وجود دارد که کارایی آن را میکاهد ازجمله:
الف) تعداد سؤالات انتخابی آزمونهای تشریحی محدود است. و چون نمونهی ضعیفی از محتوا و هدفهای درس را اندازه میگیرند بهتر است از سؤالهای محدود پاسخ استفاده شود؛
ب) مشکل دیگر ذهنی بودن نمرهگذاری مصححان هست؛
ج) سومین عیب وقتگیر بودن تصحیح پاسخ سؤالها هست (فتوحی و همکاران،۱۳۸۹:۸۲).
۲-۱-۱۴-۲) قواعد تهیه سؤالهای تشریحی
سؤالهای تشریحی باید بهگونهای نوشته شوند که تا حد امکان از معایب این نوع سؤالها بکاهند و هم نحوهی پاسخدهی آزمونشوندگان و هم جریان تصحیح مصححان را دقیق و آسان سازند. قواعد زیر بهمنظور تحقق آیین هدفها پیشنهادشدهاند:
- در نوشتن صورت سؤالهای آزمون یک درس، با رسم جدول مشخصات آن درس، دقت کنید که سؤالها بهطور مستقیم به هدفهای آموزشی مربوط شوند؛
- سؤالهای تشریحی را تنها به اندازهگیری هدفهایی محدود کنید که با سایر انواع آزمونها بهخوبی قابلاندازهگیری نیستند؛
- صورت سؤالهای تشریحی را با عبارات و کلمات واضح و روشن بنویسید و از کلیگویی و ابهام در بیان بپرهیزید؛
- تا حد امکان از سؤالهای تازه و موقعیتهای جدید استفاده کنید؛
- به آزمونشوندگان حق انتخاب چند سؤال از میان تعدادی سؤال را ندهید؛
- برای پاسخ دادن به سؤالها، زمان کافی را در نظر بگیرید و زمان هر سؤال را نیز بهطور جداگانه مشخص کنید؛
- با نوشتن سؤالهایی که به جواب کوتاه نیاز دارند، تعداد آنها را افزایش دهید و از مشکل ضعف نمونهگیری آزمونهای تشریحی بکاهید؛
- عواملی را که در ارزشیابی آزمونهای تشریحی دخالت خواهید داد از پیش تعیین کنید و آنها را به اطلاع آزمونشوندگان برسانید (سیف،۱۳۸۹: ۱۶۰-۱۵۷).
۲-۱۴-۲) آزمونهای کوته پاسخ[۶۷]
آزمون کوته پاسخ از مجموعهای سؤال مختصر که غالباً برای سنجش هدفهای آموزشی سطح پایین طرح میشوند تشکیل مییابد. سؤالهای آزمون کوته پاسخ از آزمونشونده میخواهند تا کلمه، عبارت، جمله، عدد، یا علامتی را در پاسخ به یک سؤال یا تکمیل یک جمله بنویسد (نیتکو،۱۹۸۳). آزمونهای کوته پاسخ به سه دستهی پرسشی، کامل کردنی و تشخیصی یا تداعی تقسیم میکنند (فتوحی و همکاران،۱۳۸۹: ۸۷).
۱-۲-۱۴-۲) محاسن و معایب سؤالهای کوته پاسخ
از محاسن آزمونهای کوته پاسخ میتوان موارد زیر را نام برد:
الف) سهولت تهیه سؤالها و تصحیح پاسخها؛
ب) اجرای آن آسان است؛
ج) تقلب را کاهش میدهد؛
د) نسبت به آزمونهای عینی چندگزینهای صحیح و غلط و جور کردنی اطلاعات تشخیصی بیشتری را در اختیار معلمان میگذارند.
ه) حدس کورکورانه که از معایب آزمونهای عینی است در کوته پاسخ وجود ندارد.
اما بعضی معایب روش کوته پاسخ به این شرح است:
دانلود متن کامل این پایان نامه در سایت abisho.ir |